Popüler kripto para yorumcularının analiz ve yorumlarını derler. Coin tahminleri, analizleri, yorumları ve fazlası
Bitcoin
$67,164.47
+3060.56
Ethereum
$3,241.46
+91.38
Dogecoin
$0.13
+0.01
Ripple
$0.60
-0.02
Binance Coin
$577.17
+16.11
Litecoin
$71.19
+3.28
Monero
$162.82
+9.13
Cardano
$0.41
+0.02

Yeni Krito Yasa Hakkında Detaylar Ne?

19

Taslak yasa, kripto varlık hizmet sağlayıcılarını, kripto varlık platformlarının işlemlerini, kripto varlıkların saklanmasını ve kripto varlık alım, satım ve transfer işlemlerini düzenlemeyi amaçlıyor.

Ak Parti, 16 Mayıs’ta parlamentoya bir kripto yasa tasarısı sundu. Tasarı, kripto hizmet sağlayıcıları için lisanslama ve kayıt işlemlerine odaklanarak uluslararası standartlarla uyum sağlamayı hedefliyor.

Taslak yasa mevcut yasaları güncelleyerek kripto para piyasasını kapsamlı bir şekilde düzenlemeyi amaçlıyor. Tasarının ana odak noktaları arasında tüketici koruması, platform şeffaflığı ve finansal düzenlemelere uyum bulunuyor.

Önerilen yasalar, kripto para ticaret platformlarını ve sektördeki diğer hizmet sağlayıcıları düzenlemeyi hedefleyerek, bunların Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) lisans almalarını zorunlu kılacak.

Taslak yasa, kripto varlık hizmet sağlayıcılarını, kripto varlık platformlarının işlemlerini, kripto varlıkların saklanmasını ve Türk vatandaşlarının kripto varlık alım, satım ve transfer işlemlerini düzenlemeyi amaçlıyor. Ayrıca, kripto para birimlerinin ve projelerinin sınıflandırılmasını ele alarak mevcut finansal düzenlemelere uyumu sağlamayı hedefliyor. Tasarının öne çıkan bazı maddeleri şunlar:

  • Kripto hizmet sağlayıcılarının Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından lisanslanması ve düzenlenmesi gerekecek.
  • Tüketici varlıklarını korumak ve etkin bir anlaşmazlık çözümü sağlamak amacıyla SPK’nın denetimi artırılacak.
  • Kripto hizmet sağlayıcılarından SPK ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından zorunlu gelir toplanması gerekecek.
  • Yabancı kripto aracılarının yasaklanması, yerel olarak düzenlenen bir ekosistemin teşvik edilmesini hedefliyor.
  • Bu adım, Türkiye’nin uluslararası standartlarla uyum sağlamasını ve Mali Eylem Görev Gücü (FATF) endişelerini gidermeyi amaçlayarak, ulusal kripto piyasasının güvenliğini ve güvenilirliğini artırmayı hedefliyor.
  • Taslak yasa, FATF tarafından yayınlanan seyahat yönergelerinin de dahil edilmesini öneriyor. FATF Seyahat Kuralı, dijital varlık satışlarına dahil olan kripto şirketleri ve finansal kuruluşların — topluca sanal varlık hizmet sağlayıcıları (VASP) olarak bilinir — işlemlerden önce veya işlemler sırasında “doğru kaynak bilgilerini ve yararlanıcı bilgilerini” karşı taraf VASP’leri veya diğer finansal kuruluşlarla elde edip paylaşmalarını gerektiriyor.

Türkiye, Ekim 2021’de bankacılık, emlak ve diğer sektörlerde Kara Para Aklamayı Önleme (AML) önlemlerini uygulamadığı için FATF tarafından “gri listeye” alındı. FATF, gri listedeki ülkelerin herhangi bir eksikliği gidermek için aktif olarak işbirliği yapmasını ve bu ülkelerin sıkı bir şekilde denetlenmesini şart koşuyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.