El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Twitter üzerinden 32 merkez bankası ve 12 finans otoritesinden oluşan ülke temsilcileriyle Bitcoin’i tartışmak üzere bir araya geleceklerini söyledi.
Nayib Bukele, Pazar günü Twitter üzerinden paylaştığı bilgide bugün 44 ülkenin temsilcileriyle finansal katılım, dijital ekonomi, bankasız finans, El Salvador’un Bitcoin kabulü ve ülkeye faydaları gibi konuları görüşmek üzere toplanacaklarını açıkladı. Toplantıya katılacak olan ülke temsilcileri, ağırlıklı olarak Güney Amerika, Güney Asya ve Afrika ülkelerinden geliyor.
Gelişmekte olan ülkeler El Salvador ekonomi modelini araştırıyor
Görüşmeye Bangladeş, Paraguay, Haiti, Madagaskar, Maldivler ve Pakistan yetkilileri başta olmak üzere birçok ülke temsilci katılacak. Bu ülkelerin ortak özellikleri ise gelişmekte olan ülkeler statüsünde bulunmaları ve nispeten küçük ekonomilere sahip olmaları.
Enflasyon konusunda daha büyük sorunlar yaşayan gelişmekte olan ülke vatandaşları, gelişmiş ülkelere nazaran Bitcoin ve altcoin’leri enflasyondan koruma aracı olarak kullanma konusuna daha sıcak bakabiliyorlar.
El Salvador, geçen sene zayıf ekonomisini desteklemek adına radikal bir karar alarak Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak ilan etmişti. Geçen ay ise Orta Afrika Cumhuriyeti, Bitcoin’i yasal hale getiren ikinci ülke oldu. Son olarak Bitcoin yasası onaya sunulan Panama’da ülke başkanı bu yasayı onaylarsa Panama, Bitcoin’i yasal hale getiren 3. ülke olacak.
El Salvador’da bugün gerçekleşmesi planlanan görüşmeler ise Bitcoin ile birlikte genel piyasa düşüşünün tam ortasına geliyor. Bitcoin, şu an en yüksek fiyatından yüzde 50’den fazla gerilemiş durumda. Geçen haftaki toplu çıkışlar esnasında kripto para piyasaları, yaklaşık 500 milyar dolar değer kaybetti.
Bitcoin düşüşü, El Salvador için temerrüt riskini beraberinde getiriyor
Son değer kayıplarının ardından hazinesinde Bitcoin tutan El Salvador dolar bazında zararda bulunuyor. Bitcoin’den kaynaklı kayıpların ise ülkenin borç ödeme yapısını bozma riskine yol açabileceği düşünülüyor.
Kripto paranın daha çok ülke tarafından benimsenmesi sektör için son derece olumlu bir gelişme olarak kabul ediliyor, ancak uzmanlar, hâlâ mevcut volatil yapısından dolayı kripto paraların bir ödeme aracı olarak kullanabilirliği konusunda şüpheci yaklaşımlarını koruyorlar.
Yazar: Günay Caymaz