Yargıç Analisa Torres, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Ripple Labs aleyhine açtığı davada yeni bir gelişmeye imza attı. Mahkeme kayıtlarına göre, Torres, SEC’nin Ripple tarafından önerilen çözümlere ilişkin ek deliller sunabilmesi için süre uzatımı talebini kabul etti. Bu karar, düzenleyici kurumun açılış beyanını 22 Mart’a kadar, Ripple’ın ise karşı beyanını 22 Nisan’a kadar sunmasına olanak tanıyor. SEC’nin yanıtının son teslim tarihi ise 6 Mayıs 2024 olarak belirlendi.
Bu dava, Aralık 2020’de SEC’nin Ripple Labs, CEO Brad Garlinghouse ve kurucu ortak Chris Larsen’i, XRP token satışları yoluyla 1,3 milyar dolarlık kayıtsız menkul kıymet teklifi yapmakla suçlamasıyla başladı. SEC, XRP’nin bir menkul kıymet olarak kabul edilmesi ve buna göre düzenlenmesi gerektiğini savunurken, Ripple ise XRP’nin menkul kıymet olmadığını ve SEC’nin bu konuda adil bir uyarı yapmadığını iddia ediyor.
Dava süreci, “yatırım sözleşmesi” kavramının ABD yasaları çerçevesinde nasıl yorumlanması gerektiği üzerine odaklanan ve “Howey testi” olarak bilinen bir kriter etrafında dönen hukuki tartışmalara sahne oldu. SEC, XRP’nin Howey testini karşıladığını öne sürerken, Ripple bunun aksini savunuyor.
Temmuz 2023’te, Yargıç Torres’in Ripple lehine önemli bir karar verdiği ve XRP’nin dijital varlık borsalarındaki programlı satışlarının bir menkul kıymet oluşturmadığına hükmettiği, ancak XRP’nin kurumsal yatırımcılara yapılan satışlarının menkul kıymet olarak kabul edildiğine karar verdiği bir durum yaşandı.