ABD’de uzun bir süredir gündemde olan ve Kongre üyeleri arasında ciddi anlaşmazlıklara yol açan kripto para alanından vergi alınması konusunda ülkenin Hazine Bakanlığı’ndan yeni bir öneri geldi. Bakanlık, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, 2025 yılında gelir elde edilmesi beklenen çeşitli alanların arasına kripto para işlemleri ve madencilik faaliyetlerini ekledi.
ABD’de seçimlere az bir süre kala, Başkan Joe Biden ve ekibinin kripto paralardan vergi alınması konusundaki planlarının değişmediği görülüyor. Biden’ın politikaları doğrultusunda ABD Hazine Bakanlığı’ndan kripto paralara yönelik bir gelir paketi önerisi geldi.
Her yıl olduğu gibi, gelecek yıl için vergi teklifleri getiren “Yeşil Kitap” adındaki önerilerde kripto para alanına da yer verildi. Bu öneriler, 2024 için getirilen tekliflere oldukça benziyor ve hatta neredeyse aynı nitelikte. Biden’ın geçen sene sunulan vergi teklifleri, uzun tartışmaların ardından reddedilmiş ve kanunlaşmamıştı.
Hazine Bakanlığı, faaliyetleri için elektrik kullanan herhangi bir firmanın, yani madencilerin ek %30’luk bir vergi ödemesini talep ediyor. Eğer bu teklif yasalaşırsa, madencilik şirketleri dışarıdan satın aldıkları elektriğin hem çeşidini hem de miktarını bildirmekle yükümlü olacaklar.
Cihaz alımı yapan madenciler de bu makinelerin elektrik harcama değerlerini bildirmek zorunda kalacaklar. Ayrıca şebeke dışından elektrik kullanan madenciler de, maliyetlerinin %30’unu vergi olarak ödemekle yükümlü olacaklar.
Biden hükümeti geçen sene bu teklifi sunmuş ve kripto dünyasından büyük tepki çekmişti. Hükümete bağlı yetkililer, fosil yakıt endişelerini dile getirerek vergi yükümlülüklerine bu endişeleri sebep göstermişlerdi.
Beyaz Saray ve Hazine Bakanlığı’nın en önem verdiği konulardan biri de “wash-trading” olarak bilinen sahte hacim yaratma konusuydu. ABD’de hisse senetleri piyasalarında bu konuda ciddi önlemler alınmış durumda ve Beyaz Saray benzer önlemlerin kripto piyasalarına da uygulanmasını talep ediyor.
Wash-trading, aynı gün içinde yapılan alım-satımlar sayesinde yatırımcıların kendi işlemlerini yapmış gibi göstermesine dayanıyor.