Açık Pozisyon, henüz tamamlanmamış türev sözleşmelerinin toplam miktarını ifade eder. Bir vadeli işlem sözleşmesinde, her satıcı için sözleşmeyi tamamlamak üzere bir alıcı gereklidir.
Bu boğa sezonunda kripto topluluğunun gündeminde olan memecoin çılgınlığı, büyük ilgi gördü. Pepe ve WIF, halka arzlarının bir yılı içinde piyasa değeri açısından ilk 20 kripto para birimi arasına girdi.
Bu memecoin’ler, tüccarların fiyatları üzerine kısa veya uzun pozisyon aldığı kripto kaldıraç piyasasında önemli bir ivme kazandı.
Açık pozisyon miktarına (OI) göre ilk 10 kripto para birimi arasında dört memecoin bulunuyor. Pepe, 812,6 milyon dolarlık OI ile liderlik yaparken, Solana’nın 1,7 milyar dolarlık OI’sının neredeyse yarısına ulaştı. Pepe’nin yanı sıra, Dogecoin, Bonk (BONK) ve Dogwifhat (WIF) de ilk 10’da yer aldı. Bitcoin, 11,1 milyar dolarlık OI ile listenin başında yer alırken, onu 9,15 milyar dolarlık OI ile Ethereum takip ediyor.
Dikkate değer bir diğer nokta, açık pozisyon (OI) miktarının en üstten en alta kadar olan önemli farkıdır. Bitcoin’in OI’si 11 milyar dolar iken, onuncu sırada yer alan Near Protocol (NEAR) sadece 230 milyon dolarlık OI’ye sahiptir. Bu durum, yatırımcıların ilgisindeki büyük farkı göstermektedir.
Memecoin’lerdeki son OI artışı, Pepe’nin yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması ve WIF’in 3.30 doların üzerinde yeni çok haftalı bir zirveye ulaşmasıyla son birkaç hafta içinde yaşanan boğa momentumundan kaynaklanmaktadır.
Açık Pozisyon (OI), henüz tamamlanmamış türev sözleşmelerinin toplam miktarını ifade eder. Bir vadeli işlem sözleşmesinde, her satıcı için sözleşmeyi tamamlamak üzere bir alıcı gereklidir.
Bir sözleşme, alıcı veya satıcı tarafından açıldığı andan, karşı tarafça kapatılana kadar “açık” olarak kabul edilir. Yeni sözleşmeler eklendiğinde OI artar ve sözleşmeler tamamlandığında OI azalır. İşlem hacminin aksine, OI sürekli bir veridir.
Büyüyen bir OI, piyasada boğa momentumunu gösterir, çünkü kaldıraçlı yatırımcılar fiyat hareketi beklentisiyle daha fazla sözleşme açar.
Memecoin’lerin fiyatlarındaki artışa ve OI’deki yükselişe rağmen, kripto borsalarındaki memecoin’ler için fonlama oranları negatif kalmıştır.
Fonlama oranları, bir sürekli swap veya vadeli işlem sözleşmesinde pozisyon tutmanın maliyetini varlığın spot fiyatına göre temsil eder. Pozitif fonlama oranları, piyasanın boğa eğilimini, negatif fonlama oranları ise ayı eğilimini gösterir.